Retten er thailandsk, og hvis der benyttes kylling er det en “Panaang Gai”, og er det okse er det “panaang Near”
Får du gæster kan denne ret kan med fordel forberedes på forhånd for da at blive varmet op når de ankommer.
Ønsker du en mere autentisk oplevelse, kan du benytte palmesukker/kokossukker i stedet for brun farin. Da dette dog ikke er nær så kraftigt i smagen, skal der nok lidt ekstra i.
Ingredienser
1½ dåser (600 ml) kokos mælk (ikke light)
3 spsk. fiske sauce
2 spsk. brun farin
5 dl kyllinge fond
5 gulerødder
1 peberfrugt
½ pakke sukker ærter (kan undværes)
1 stor spsk. peanut butter
2 spsk limesaft
Jasmin ris som tilbehør
0,6 dl Panaang curry paste
ELLER
½ dl rød curry paste og ½ brev panaang karry pulver
500 g kyllingebryst
ELLER
500 g oksekød (flankstreak eller lignende)
Tilføj gerne strimler af frisk chili, eller frisk basilikum/koriander til pynt
Forberedelse
- Skær kyllingen/oksekød i strimler med en tykkelse på ca. en halv centimeter
- Skær gulerødder og peberfrugt i tynde strimler
- Hvis du har sukkerærter kan du halvere dem
- Bland kyllinge fond, fiske sauce og brun farin/palmesukker sammen i en skål
Fremgangsmetode
- Hvis du bruger oksekød: Varm lidt olie og smør op ved høj varme, og svits da kødet godt af til det har fået en god brun farve. Hæld kød (og evt. saft fra kødet) i en skål og sættes til side.
- Svits karry paste (bruger du tørret pannang pulver tilsættes det her) af i wokken et par minutter for at frigive smagen.
- Hæld kokosmælk i wokken og få til op og simre. Lad det simre i ca. 12 minutter.
Olien kan godt finde på at lægge sig i overfladen af retten – dette er helt normalt, og autentisk – alt efter kokosmælken er det dog ikke sikkert dette sker. - Opløs peanut butteret i kokosmælken.
- Tilføj kødet og bring retten i kog.
Bruger du kylling skal du koge i 5 minutter uden låg.
Bruger du oksekød skal du koge i 15 minutter med låg - Tilføj blandingen af “kyllinge fond, fiske sauce og sukker” samt grøntsager og kog retten i 10 minutter uden låg
- Kom limesaften i og tag wokken af varmen eller skru ned på lavt blus indtil den skal serveres (lad da stå med låg på).
- Inden servering smages til med salt og peber.
Tilsæt evt. ekstra farin/palmesukker og limesaft efter smag.
Retten skal gerne være en god balance af sød og stræk, med en meget let syrlig kant.Pynt evt. med chili, basilikum og/eller koriander og server med kogte ris.
Panaang curry paste og palmesukker kan købes hos de fleste asiatiske købmænd. Da jeg selv bor i Aarhus er jeg glad for at handle i Far East Trading tæt på banegården.
Ønsker du et alternativ hvor du ikke behøver tage en asiatisk købmand, kan du benytte brun farin, og købe rød curry paste og tørret panaang karry pulver i de fleste supermarkeder. Jeg har sat begge dele i Fakta og Føtex, så det bør være let tilgængeligt.